Zoals data van waarde is voor organisaties. Zo is Datastudent Khalid El Ghoul dat het liefst voor anderen. Deze houding gaf de aanleiding om te beginnen aan een studie geneeskunde en het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoek leidde hem naar steeds complexere analyses en al doende kwam hij in contact met verschillende programmeertalen. Dit smaakte al gauw naar meer en om zijn kennis verder uit te breiden klopte hij bij Datastudent aan.
Binnen de medische wereld bevat het elektronische patiënten dossier een schat aan informatie. Veel ziekenhuizen en bedrijven willen deze data gebruiken om bijvoorbeeld klinisch onderzoek en zorgprocessen te optimaliseren. De data is echter vaak ‘chaotisch’ en onvoldoende gestandaardiseerd waardoor eerst opschoning plaats moet vinden. Dit was ook het geval bij een zorgorganisatie waar Datastudent heeft geholpen. Binnen deze organisatie wilde een medewerker analyses maken op data uit een van deze systemen. Hoe deze te ontsluiten en op te schonen was voor deze persoon onduidelijk. Gelukkig kon Khalid met zijn vaardigheden op het gebied van “data wrangling” en zijn uitgebreide domeinkennis de medewerker verder helpen.
De eerste stap die Khalid moest nemen bij zijn opdracht was het exporteren van de data. Normaliter gebeurt dit via een datadump in bijvoorbeeld een CSV of JSON file, maar in zijn geval moest dit via speciale programmatuur. Een extra leermoment dus. Vervolgens heeft hij de data opgeschoond en gedeeld met de medewerker. Oja, en niet te vergeten. Het documenteren van alle stappen zodat de medewerker dit in het vervolg zelf kon. Deze opdracht gaf aan Khalid de mogelijkheid om de meeste stappen van een data science project te ervaren. Het identificeren van een business case, het ontsluiten en opschonen van de data en uiteindelijk het documenteren van alle stappen. Helaas moest hij de analyse stap uit handen geven, maar gelukkig krijgt hij hier in de toekomst nog voldoende mee te maken.
Op de vraag wat hij nog meer mee neemt voor de toekomst antwoord hij dat het belangrijk is om van begin af aan duidelijk te krijgen wat men voor ogen heeft. Zo kan voorkomen worden dat een start met het verkeerde gemaakt wordt. Daarnaast heeft hij gezien hoe data nuttig toegepast kan worden als een duidelijke business case beschikbaar is en heeft hij ervaring opgebouwd met het begeleiden van een data project. Altijd handig!
In de toekomst hoopt Khalid zijn opgedane ervaring te kunnen toepassing binnen zijn promotieonderzoek. En na zijn promotieonderzoek verwacht hij als arts nog vaak te maken te krijgen met data oplossingen en de bijbehorende toepassingen van nieuwe technologieën. Als Datastudent zijn wij hier meer dan blij mee. Hoe meer domeinprofessionals met kennis van data science, hoe sneller de data op een zinvolle manier wordt toegepast. We verwachten dus nog een heleboel goeds vanuit zijn kant voor de geneeskunde:).
@2024 datastudent.nl